Eva-Maria Strömsholm: Cancer berör oss alla – förebyggande åtgärder och hälsosam livsstil samt screeningar viktigt för oss kvinnor

Cancer är en sjukdom som drabbar oss alla på ett eller annat sätt, antingen kanske vi själva insjuknar eller har insjuknat eller så har någon i vår familj, släkt, bekantskapskrets eller arbetskamrat insjuknat. I vilket fall som helst berör ordet cancer oss alla i något skede av våra liv.

Jag var 27 år när jag fick diagnosen äggstockscancer. Jag var ung, vältränad, studerade och jobbade och hade många järn i elden. Tiden efter tre stora operationer och tunga cytostatikabehandlingar var tuff både fysiskt och psykiskt. Det var inte lätt att komma tillbaka till vardagen och vardagen blev inte sig lik. Trots min cancer har jag fått möjlighet att utveckla mig själv, utmana mig själv och göra saker som jag aldrig trodde jag skulle våga göra.

För fyra år sedan ställde jag upp i kommunalvalet för första gången och under dessa fyra år som SFP:s första ersättare i fullmäktige har jag lärt mig enormt mycket. Jag har fått ta del av kommunalpolitiken från första parkett.

Cancer som jag hade som 27 åring tog en hel del ifrån mig. Den tog ifrån mig möjligheten att fortsätta springa, träna och tävla i halvmaraton och den tog framförallt ifrån mig mina framtidsplaner. Trots detta gav jag inte upp. Jag hade mitt motto ”Man ger bara inte upp” och det mottot lever jag ännu idag efter. Jag fortsatte mitt liv framåt och tog många stora steg ut i livet, ett steg var att ge mig in i kommunalpolitiken, vilket jag inte har ångrat en sekund.

När man hör ordet cancer tänker man ofta på negativa saker. Men jag vill lyfta upp en positiv sak angående cancer, och det är screeningsprogrammen som påbörjades på 60-talet i Finland. Dessa viktiga screeningsprogam har räddat många kvinnors liv genom åren.

I alla kommuner i Finland får kvinnorna kallelse till screening, detta är en förebyggande åtgärd som dessutom är gratis för oss. Personligen vill jag uppmana alla kvinnor att gå på screeningar när ni väl får kallelsen. Vi kvinnor har möjlighet att få kallelser till screeningar vart femte år både för bröstcancer och för livmoderhalscancer. Denna möjlighet är någonting som jag hoppas på att vi alla tar tillvara. Screeningen kan rädda liv och genom screening kan man även upptäcka eventuell cancer i tid och få möjlighet att åtgärda eventuella cellförändringar innan de blivit till cancer. Det är också viktigt för oss att komma ihåg att trots att du gått på screening för livmoderhalscancer så kan inte denna screening upptäcka andra gynekologiska cancerformer. Därför är det av oerhört stor vikt att vi kvinnor även går på våra årliga kontroller till gynekologen.

Man kan förebygga cancer på många olika sätt, beroende på cancerform. Att leva hälsosamt, äta mycket grönsaker och minska på köttet är några viktiga saker man själv kan göra. Men även att röra på sig och få tillräckligt med motion är viktigt för att förebygga många olika sjukdomar. Med en hälsosam livsstil och att ta hand om sig själv både fysiskt och psykiskt kommer man långt. Men glöm inte bort att ta hand om varandra och finnas där för varandra.

Eva-Maria Strömsholm

Klasslärare, sjukskötare och magisterexamen i utvecklingspsykologi

Kandidat i kommunalvalet samt första ersättare i fullmäktigegruppen

SFP, Vasa

Kandidatpresentation